Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yetiştirilen Fransız “Maillette” türü Lavandula angustifolia Mill. bilimsel isimli lavanta bitkisinden üretilen esansiyel uçucu yağın yoğunluk, görünüş, koku, kimyasal kompozisyon, yoğunluk, refraktif indeks, optik rotasyon, etanol ile karışabilirlik, buharlaşma kalıntı oranı, yapı incelemeleri gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri ISO 3515:2002 standardına ve kurum içi talimatlara göre merkezimiz personeli Öğr. Gör. İbrahim FİLAZİ tarafından belirlenmiştir. Ayrıca ilgili yağın patojen oldukları bilinen Listeria, Salmonella Typhi, Bacillus Cereus, E. Coli ve S. Aureus bakteri kültürleri üzerindeki antimikrobiyal etkileri Dr. Öğr. Üyesi Serdal TARHANE tarafından primer literatüre uygun olarak agar disk difüzyon yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda ilgili uçucu yağın uluslararası standartlara uygun olduğu, türden gelmesi gereken kimyasal bileşenleri içerdiği ve test edilen tüm bakteriler üzerinde antimikrobiyal etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma yöntemleri protokol haline getirilmiş, bu sayede yerel kamu/tüzel/gerçek kişiler tarafından üretilen/üretilecek lavanta yağlarının analizlerinin ÇANKAM bünyesinde yapılabilirliğinin altyapısı hazırlanmıştır.